Een humoristische kapper
We rijden op vrijdag 18 juli rond 9.00 weg van de camperplaats en dan staat de zon al volop te schijnen; we willen niet te laat in Aarhus (of Århus) aan komen gezien het feit dat het weekend voor de deur staat en er dan al snel geen vrije plaatsen meer zijn. Ook in Denemarken zijn de schoolvakanties begonnen. We stoppen onderweg nog even om boodschappen te doen en rond 11.00 waren we op de plaats van bestemming, de camperplaats aan de haven. Het was wel weer even wennen aan de verkeersdrukte. Gelukkig waren er ook camperaars die weer vertrokken en konden we een mooi plekje met uitzicht over de zee bemachtigen.

Wij stappen na de lunch op de fiets om naar Den Gamble By (de oude stad) te gaan. Het is erg druk in de stad maar we komen waar we wezen moeten; dit openluchtmuseum ligt letterlijk midden in de stad: het stadscentrum is maar 750 m verwijderd. Den Gamele By is levende Deense geschiedenis en je maakt een reis door de tijd van vroeger tot nu.

En natuurlijk niets voor niets ook hier betaal je entree. Meer dan 400.000 mensen bezoeken jaarlijks dit openluchtmuseum in de Botanische Tuinen. Medewerkers in traditionele klederdracht versterken de illusie van een ‘levende” stad en brengt geschiedenis tot leven. Koetsen met twee paarden ervoor ratelen over de kasseien en vervoeren toeristen die een andere belevenis willen dan wandelend.

Bij het bakkerswinkeltje verkoopt de winkeljuffrouw cakes ed gemaakt volgens oude recepten van voor 1800. We lopen een winkel binnen uit de jaren 70 waar televisie’s, radio’s bandrecorders, elpee ‘s te koop zijn uit die tijd. Maar het leukste vonden wij de telefooncel waar een telefoon in stond met draaischijf en waar een vader een poging deed om zijn dochtertje uit te leggen hoe wij vroeger telefoneerden. Aan haar reactie te zien vond ze het maar raar.

Na een paar uur houden we het voor gezien want het was broeierig warm , kopen even een nieuwe pet voor Roland die de zijne onderweg ergens is kwijtgeraakt en stappen weer op de fiets terug naar de camperplaats. We waren bijna bij de camper toen Roland in het zand weg schoof en op de grond viel. Gelukkig mankeerde hij niets en de fiets ook niet maar het is wel even schrikken. Een koud pilsje, een glas rosé en een verfrissende douche vormde de afsluiting van deze dag.
De volgende dag stond de stadswandeling in Århus zelf op het programma. We parkeerden onze fietsen bij de Domkerk. Deze kathedraal is met 93 m lengte en 96 m hoogte het langste en hoogste kerkelijke gebouw van Denemarken. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw, en de eerste bouw van de kathedraal op deze plaats werd in 1300 voltooid. Helaas brandde dit bouwwerk samen met een groot deel van de stad in 1330 af. De kathedraal werd daarna herbouwd en in fasen vergroot tot ze in 1500 zijn definitieve, huidige gotische vorm bereikte. In 1642 sloeg de bliksem in de hoge toren in en vloog die in brand. De historische klokken werden vernield, maar de schade aan het interieur van de kerk was minimaal.

Eén schilderij, het 'Lazarusraam', dateert van voor deze periode. Het werd geschilderd in 1300 en werd geborgen uit de vroegere Romaanse kathedraal. Andere interessante kenmerken van de kathedraal zijn een altaar, preekstoel en doopvont, een orgel, gouden poorten en een modelschip.

Vlak voor we dit straatje inlopen zien we het ARoS Kunstmuseum liggen,het is een van de grootste musea in Noord-Europa (600.000 bezoekers per jaar)en bovenin wandel je door een glazen regenboog met een panoramisch uitzicht over Aarhus. Wij laten het museum voor wat het is.

Onderweg komen we verschillende mooie muurschilderingen tegen.

Veel te zien in deze mooie stad Aarhuis! Prachtige huisjes zoals t vroeger was!
Gelukkig goed afgelopen met Roland!
Was lachen die etalage van de kapper :-) Zeker schrikken als je met de fiets onderuit gaat. Jelle 4 weken geleden ook zand en beetje kiezel met de renfiets. Hij kwam er minder goed vanaf. Tanden afgebroken, vele flinke kneuzingen en diepe schaafwond aan de onderkaak. Gelukkig ook weer allemaal opgelost en alweer stuk beter. Dus Janny volgende keer de bezem mee en eerst even zand wegvegen :-) Mooie foto's, groetjes van ons
Mooie stad Aarhuis. 🙋🏼♀️
Wat een leuke stad zeg Aarhus! Superleuk dat openluchtmuseum, ik snap dat het bijna niet uit leggen is aan een kind hoe wij vroeger telefoneerden, vind het zelf nu ook een omslachtig gedoe maar ja, wij wisten niet beter.......
Oeps, oppassen dus met de fiets, een heup is zo gebroken 😒