Met de camper naar .....

Futuristisch Valencia

Sierra Nevada.

Op korte afstand van Granada begint de Sierra Nevada. En wij zijn er dwars doorheen gereden naar onze volgende stopplaats Murcia. (295 kilometer)

In de Sierra Nevada (besneeuwde bergen) is de berg Mulhacén (3483m) de hoogste bergtop van het Spaanse vasteland. Het westelijk deel bij Granada is Nationaal Park. Aan de zuidkant liggen de dalen van de Alpujarras, met minder ruig landschap en oude Marokkaans aandoende dorpen. Wij reden door het nagenoeg onbewoond Nationaal Park waar de A395 de enige verharde weg is die het gebergte invoert. Tot de 20e eeuw waren de enigste bezoekers de zogenaamde neveros (ijsmannen) die blokken ijs haalden om te verkopen in Granada en fungeerden de besneeuwde bergen als glinsterende achtergrond voor het Alhambra. Nu kun je er wandelen en skieën. Ondanks dat er het grootste gedeelte van het jaar sneeuw ligt zijn er toch zo’n 2000 plantensoorten in het Nationaal Park te vinden waarvan er zeventig endemisch zijn. ( d.w.z dat ze nergens anders voorkomen) De steenbok en de steenarend leven hier. Ook kom je nog een aantal grotwoningen tegen. Het is beslist geen straf om door dit prachtige gebied te rijden.

De eerste grote stad die je binnen rijdt als je de Sierra Nevada verlaat is Murcia. De camperstandplaats ligt zo’n 6 km buiten deze stad en omdat we halverwege de middag daar pas arriveerden hebben we de stad niet bezocht, maar lekker in de schaduw genoten van de rust en de omgeving. Deze keer stonden we voor de verandering midden tussen de citroen-boomgaarden en je ruikt dan ook in de hele omgeving de bijna plukrijpe citroenen.

Valencia

De dag erna was Valencia ons reisdoel. Deze keer reden we over de autoweg en het was niet echt boeiend. Rondom Valencia liggen heel veel mandarijn en sinaasappel-boomgaarden, waar men bezig was met oogsten. De camperstandplaats ligt zo’n 10 km buiten Valencia en ook hier werden we weer hartelijk ontvangen met een glas sangria. Op 5 minuten afstand van de camping is het metrostation en binnen 20 min. waren we in de stad.

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje en ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee en aan de rivier de Turia. De stad werd gesticht in het jaar 138 v. Chr. door de Romeinen onder de naam Valentia Edetanorum, door de Romeinse leider Decimus Junius Brutus Callaicus. In het jaar 75 voor Chr. werd de stad verwoest door de strijd tussen Pompeius en Quintus Sertorius. De stad werd daarna deels hersteld, rondom het jaar 50 van de 1e eeuw kreeg de stad een eigen Romeins circus, een forum en de beroemde torens “Torres de Serranos”.

In de 4e eeuw, na de vervolging en marteling van Vincentius van Zaragoza, ontstond de eerste katholieke samenleving van de stad en begon de transformatie van Romeinse tempels in christelijke gebedshuizen. Deze periode van religieuze verandering valt samen met de komst van de Germaanse Visigoten. Vervolgens werd het zuidoosten van het Iberisch Schiereiland veroverd door de Byzantijnen, zij werden in het jaar 625 het land uitgezet.

In het jaar 711 wordt Valencia veroverd door de Moren en begint de stad voor het eerst sinds jaren weer te groeien. Op 28 september 1238 werd Valencia wederom uit Arabische handen afgepakt, ditmaal door Jaime de Veroveraar en zijn leger dat bestond uit onder anderen Italiaanse en Duitse soldaten. Meer dan 50.000 Almoraviden ontvluchtten de stad en op 9 oktober werd Valencia de hoofdstad van het nieuwe "Rijk van Valencia", onderdeel van het Koninkrijk Aragón. In 1348 werd de bevolking van de stad geteisterd door een grote pestepidemie en men begon zich te verzetten tegen de koning tijdens de zogenaamde "Oorlog van de Unie". In 1363 en 1364 verdedigde Valencia zich met succes tegen het leger van het Koninkrijk Castilië.

Rond het jaar 1400 braken stabielere tijden aan voor Valencia, de 15e eeuw staat dan ook wel bekend als de “Gouden Eeuw van Valencia”. In die periode groeide de stad zowel economisch als cultureel als nooit tevoren en was in 1483 de grootste stad van het Koninkrijk Aragón.

In de jaren 10 van de 20e eeuw werden de twee grote overdekte markten van de stad gebouwd en kreeg het haar eigen treinstation, het ‘Estació del Nord’.

In 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog uit. Tijdens de drie jaar dat het land in oorlog verkeerde, werd Valencia de hoofdstad van het Republikeinse Spaanse Rijk en leed mede daardoor onder de hevige gevechten tussen het oude Spanje en het leger van Francisco Franco. De daaropvolgende dictatuur was een zwarte periode in de geschiedenis van de stad. De Valenciaanse taal werd compleet verboden, dat druiste namelijk in tegen de Spaanse moraal van de dictator en er heerste zeer strenge censuur tot en met zijn dood in 1975. In 1957 werd Valencia geteisterd door een ernstige overstroming van de rivier Turia, het water stond in sommige straten meer dan twee meter hoog, een economische catastrofe voor de stad. Hierdoor is in die tijd de rivier omgeleid en stroomt deze nu aan de westkant van de stad

Op de plek waar vroeger, voor de overstromingen van 1957, de rivier Turia stroomde, vindt men nu onder andere het befaamde “Ciudad de las Artes y Ciencias” oftewel de Stad van kunsten en wetenschappen. Dit culturele centrum El Museu de les Ciències Príncipe Felipe bestaat uit een wetenschapsmuseum, een IMAX-theater, het grootste aquarium van Europa, vele exposities, sportvoorzieningen en parken.

Valencia heeft een zeer gevarieerd stadsbeeld door de vele culturen die in de stad hebben geleefd. Een van de mooiste gotische gebouwen van de stad is de La Lonja de la Seda, met daarnaast de Mercado Central en de kerk Iglesia de los Santos Juanes. Andere opvallende gebouwen zijn de Mercado de Colón en het station Estación del Norte.

Van de muur die tot de 19e eeuw de historische stad beschermde is niet meer over dan de “Torres de Quart” en de “Torres de Serranos”. De Torres de Serranos werd niet afgebroken toen de stadsmuur werd weggehaald, omdat het dienstdeed als een gevangenis. De Torres de Quart had een defensieve functie. Napoleon kwam de stad binnen door deze poort. In deze poort zie je nog de gaten van de kanonskogels die zijn veroorzaakt door de Franse troepen.

De Mercado Central is een markt, centraal gelegen, waar je van maandag tot en met zaterdag tot een uur of 14:00 je boodschappen kan doen. Ook al heb je niks nodig, het blijft leuk om rond te kijken naar de grote hoeveelheid producten die wordt aangeboden. Je vindt er onder andere verse groenten en fruit, vlees, vis, brood, maar ook veel noten, kaas en delicatessen. Wanneer je in de Mercado Central loopt, vergeet dan vooral niet om even naar boven te kijken; het gebouw is zeker de moeite waard om te bekijken!

Slenteren over de boulevard langs de stranden van de Middelandse zee, wandelen door de rivierbedding, musea bezoeken, shoppen of gewoon op een terras gaan zitten en genieten, Valencia heeft mogelijkheden genoeg om er een paar prachtige dagen te beleven.

Reacties

Reacties

Netty en Johan

Hoe indrukwekkend he, de Sierra Nevada. Daar zullen jullie wel van genoten hebben. Machtig om daar dwars doorheen re rijden. Ja, en dan Valencia, doet me altijd denken aan de heerlijkste sinaasappels, en andere citrusvruchten. En de geur van de bloeiende citrusbomen kan ik bijna hier ruiken,mmmmmmmmmmmmmmm.

Liefs en geniet.
Netty en Johan

Petra Hodzelmans

Prachtig zeg!!!
Wat een verhalen en foto"s!!!

Geniet ervan samen, maar dat lukt met jullie!
Gr. Theo en Petra.

willem de wit

Weer met veel plezier gelezen en de foto's gekeken, Prachtig !!!

Ardi

Prachtig, vooral de kunstwerken in de stad der kunsten! Super!!!

Susan

Ziet er weer schitterend uit allemaal... wat een prachtige bergen, vooral met de sneeuw erop.
Mooie foto's :-) Groetjesssssssss xx

gerda van bruggen

Wat hebben jullie toch steeds indrukwekkende verhalen en mooie foto s.Zo te zien en te lezen blijven jullie volop genieten groetjes Gerda

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!