Truus is de weg kwijt
Zondagmorgen 28 april zijn we rond 9 uur vertrokken voor 2 lange etappes van ruim 500 km. We vertrekken bijna altijd op zondag als we door Duitsland moeten omdat er dan nagenoeg geen vrachtverkeer op de weg zit. Wel een flink oponthoud gehad bij Frankfurt wegens een ernstig ongeluk. Om half vijf kwamen we aan op de camperplaats in Neumarkt in der Oberpfalz, die op een speciaal stukje van het parkeerterrein van het ziekenhuis is gemaakt, zonder voorzieningen. We zijn even de stad in gelopen en het oude stadscentrum, dat in de Tweede Wereldoorlog volledig plat gebombardeerd is door de Geallieerden, is nadien in oude stijl volledig herbouwd. We hebben even de Duitse gastvrijheid geproefd op een Italiaans terras temidden van Polen en Oekrainers. In een klein kerkje werden we getrakteerd op een concert van jachthoorns. Het klonk als muziek in de oren.
De volgende dag vroeg op pad om Oostenrijk te doorkruisen; Bij Passau stuurde Truus (onze navigatie) ons net voor Passau van de snelweg af om ons vervolgens door de stad en langs de Donau verder te leiden. Op een gegeven moment de bergen in en toen we eenmaal boven waren toch maar even gestopt en Google Maps geraadpleegd. Vanaf dat moment hebben we Truus maar gelaten voor wat het was en zijn verder op de plaatsnaamborden naar Linz gereden en van daarop via de autosnelweg naar Wenen. Truus bleef ons bij elke afslag manen om van de snelweg af te gaan, terwijl in de voorkeuren toch echt snelwegen aangevinkt staat.
Rond 5 uur kwamen we aan op de camperplaats in Jahrnsdorf, vlakbij het drielandenpunt Oostenrijk - Slowakije - Hongarije. Daar toch maar even in de instellingen van Truus gekeken en uiteindelijk de oorzaak gevonden: vermijd Tolwegen stond aangevinkt. Nu zijn de Oostenrijkse autowegen tolvrij (behalve de Brennerpas e.d.) maar kennelijk vindt Truus dat als je een autobahn-vignet nodig hebt je dat als tol moet beschouwen. Oke, vermijd tolwegen uitgevinkt.
Helaas, de volgende dag stuurde Truus ons voor onze etappe van Jahrnsdorf naar Györ (65 km) op ongeveer 500 m voor de Hongaarse grens in Oostenrijk over de M1, de snelweg van Wenen naar Boedapest. Prompt een controle en omdat we maar voor 1 dag een autobahn-vignet hadden (het was immers de bedoeling om pas in Hongarije de autoweg op te duiken) konden we maar liefst even € 120,- aftikken voor een boete en dat was wel heel zuur.
Daarna verder gereden naar de camping in Györ, waar we ‘s middags niets meer deden: even wennen aan de warmte (stralend blauwe lucht en 25 gr ). Het is wel een heel internationaal gezelschap hier; er staan campers uit IJsland, Finland, Polen, België, Zwitserland, Slovenië, Italië, Duitsland, Hongarije en wij uit Nederland.
De volgende dag op de fiets naar Györ, een stad van 120.000 inwoners, waar we door de buitenwijken naar het centrum fietsen. We hebben daar een paar uur rondgeslenterd in de voetsporen van een stadswandeling die door de lokale VVV is uitgezet. Opmerkelijk is de Basiliek van Györ, gewijd aan Maria Hemelvaart. Één en al goud wat er blinkt!!
Daarnaast is de stad een echte Barokstad; veel gebouwen zijn in die stijl opgetrokken en het Raadhuis is daar een mooi voorbeeld van. Het was op deze 1e mei, een feestdag in Hongarije, uiterst rustig in de stad; weinig verkeer en de meeste Hongaren gaan dan naar buiten, de natuur in om te picknicken met de familie. De winkels waren niet geopend, de terrassen wel en daar hebben we gebruik van gemaakt. Halverwege de middag waren we terug op de camping. Morgen reizen we verder.
De reis is mog maar n dag oud en jullie hebben al veel gezien meegemaakt ( mede dankzij Truus) Heerlijk dat jullie mooi weer hebben!!
Prachtig plaatje van een schitterende basiliek!!( ondanks al t goud?
Geniet lekker verder 💓
Stuur Truus maar met pensioen!
Hopelijk vinden jullie nu de juiste wegen en zonder boete.
Zonde geld...
Veel plezier verder 🌞
Moest wel erg lachen vanwege jullie Truus....dacht daardoor weer even aan mijn poezensnuitje met de naam Truus..... af en toe noemde ik haar Majesteit....de start liep dus niet echt gesmeerd voor jullie...en de boete loog er niet om.....maar het kan nu alleen maar beter gaan.....en fijn dat ik weer kan meegenieten .....prachtige foto's !
Tja.. kunt beter Truus Hulsman hebben denk ik. Die zorgt goed voor de medemens! Geniet ervan.. wij genieten hier ook van de zon. Groetjes uit Lueeeene
O wat jammer van die centjes, daar had je heerlijk een paar goudgele rakkers voor kunnen kopen en/of kopje koffie MET taartje!
Ik had het een paar weken geleden, afgesproken op een carpoolplek bij de A12. Nu weet ik die route eigenlijk wel uit mijn hoofd maar toch voor de zekerheid de navigatie aangezet. Ik viel van de ene verbazing in de andere want hij/zij stuurde me heel anders dan dat ik in gedachten had. Prachtige route, dat wel maar 2x zo lang……..Bleek dat ik snelwegen vermijden had aanstaan omdat ik haar/hem ook weleens gebruik met de fiets….
Nou ja, jullie zijn in ieder geval nu daar waar je wezen wil en maar gauw de boete vergeten en genieten van de vakantie!